· 

Procedure ivm Kruisbesmetting en KHV Euregio Koi Show 2019

 

Zoals velen weten is er veel te doen over het KHV-virus.

 

De Euregio koi show heeft elk jaar haar uiterste best gedaan om zo hygiënisch mogelijk te werken.

De gezondheid van de deelnemende vissen staat op nummer 1 tijdens de Euregio koi show.

Ook dit jaar is er tijdens de gehele Euregio koi show een koi dokter aanwezig.

Dit jaar word er hier nog eens extra aandacht aan besteed zodat vrijwilligers, judges, benching teams, en de deelnemers zo hygiënisch mogelijk werken.

Om voor, tijdens en na de Euregio koi show de gezondheid van de vissen te waarborgen hebben we meerdere maatregelen getroffen.

Maatregelen die we nemen als Euregio koi show.

Tijdens de koi show maken we gebruik van Virkon-S en handen desinfectie.

- Alle vaten worden voor aanvang van de show ontsmet met virkon-S.

- Alle meet bakken, schepnetten, afdek netten, stofzuigers en zuurstof stenen worden voor en/of  tijdens de show ontsmet.

- Tussen de vaten worden dit jaar ook spatschermen geplaatst.

- Op het midden terrein is een onsmettingsvat met Virkon-S , dit zal een oplossing hebben van 1% Virkon-S om zo de optimale ontsmetting te kunnen waarborgen.

Dit jaar hebben we meerdere schepnetten , contacttijd virkon is minimaal 5 minuten. Tevens zal de volgorde van gebruik schepnetten bewaakt worden.

Er komt een lijst te hangen met daarop de tijden van toedienen virkon.

 

Tijdens het benchen

- De benching teams krijgen instructies hoe om te gaan met het ontsmetten van de gebruikte materialen.

- De teams krijgen sproeiflacons om hun handen/armen mee om te ontsmetten en steriel te werken.

- Er zijn 3 mensen die koi mogen scheppen, niemand anders dan deze vrijwilligers mogen netten tijdens de koishow.

 

Vrijwilligers en deelnemers

- Elke vrijwilliger word voorzien van een instructie kaart hoe hygiënisch te werken.

- Eigen netten en bakken mogen alleen gebruikt worden tijdens het de-benchen op zondag, tijdens de show zelf mogen geen eigen schepnetten/bakken gebruikt worden.

 

-Eigen netten en bakken mogen gedurende show ook niet achter gelaten worden maar dienen mee genomen te worden.

 

- De vrijwilligers krijgen een duidelijke uitleg over wat te doen bij de verschillende situaties zoals : materiaal , ontsmetten van handen/armen, etc...

- Tijdens de show is er een aanspreekpunt aanwezig , mochten er vragen zijn of onduidelijkheden wat betreft ontsmetting en hygiëne. Huub de Rijck zal het aanspreekpunt zijn voor vragen hierover.

- Afvalwater dient altijd via de speciale afvoer afgevoerd te worden.

- Bij kuitschieten zal het kuit met een waterstofzuiger verwijderd worden, alle delen zullen daarna ook ontsmet zal worden.

- Het is door de bezoeker niet toegestaan om tijdens de show met de handen het water aan te raken.

 

Van iedereen die betrokken is bij de Euregio koi show word verwacht dat deze de verantwoordelijkheid neemt om zo hygiënisch mogelijk te werken. En daardoor bij te dragen aan een hygiënisch en geslaagde Euregio koi show.

 

Aangezien we dit jaar weer online benchen zullen de meeste wedstrijdvissen reeds online ingeschreven zijn om kruisbesmetting te minimaliseren.

Vanaf dit jaar is het online benchen ook verplicht.

 

Als de koi reeds online aangemeld zijn hoeven wij tijdens het benchen de koi niet meer te scheppen, natuurlijk zijn hier uitzonderingen op waardoor we alsnog koi zullen moeten scheppen(controle size, klasse, transportschade, enz), dit zal normaal indien de eigenaar aanwezig is eerst met hem besproken worden

 

Onze intentie dit jaar is om de koi zo min mogelijk te scheppen om zo het risico van besmetting zo klein mogelijk te houden.

 

 

Namens bestuur van Koiclubnederland,

 

Patrick Beld

Voorzitter.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  John de leur (zondag, 28 april 2019 20:55)

  Als je zorgt voor 4 netten 4 meetbakken en je heb twee teams ligt er altijd schoon set klaar na benchen van een vat. Virkons is is een oxcidator en na tijdje uitgewerkt hoe vang je dit op. Overigens complimenten hoe jullie dit openbaar bespreken meestal hangt dit onderdeel er altijd gewoon los bij.

 • #2

  Patrick (zondag, 28 april 2019 22:01)

  Hallo John,

  allereerst bedankt voor je reactie.
  We gaan inderdaad zorgen dat we genoeg netten en bakken hebben om schone sets te hebben. We gebruiken de Virkon welke een roze kleur geeft aan het water, zolang deze kleur aanwezig blijft werkt de Virkon nog zoals het hoort. We zullen ervoor zorgen dat de kleur aanwezig blijft zodat we zeker weten dat de virkon nog werkzaam zal zijn.