· 

Blinkende Most Unique

De most Unique is veelal een bewogen prijs, vaak zijn er meerdere kanshebbers op een show en dat zorgt voor de leuke discussies op de show. Ook tijdens deze Euregio Koishow was dat wederom het geval. Nu hadden Bas (van KoiAddicted) en ik deze discussie (of ja, eerder een gesprek) al aan het vat tijdens het filmen van deze glinsterende verschijning. Er zwom namelijk al een hele goede Beni Kikokuryu in de show rond, zelfs in hetzelfde vat. Deze vis was de jury ook niet ontschoten, maar toch bekroonde de jury een andere vis met de blinkende beker.

De Pearl Ginrin, afkomstig van Kim’s Koi uit de stallen van wie anders dan Sekiguchi Koi Farm ging er met de Most Unique vandoor. Een vis van 44 cm, zelf uitgekozen door Patrick uit een set VHQ koi bij Kim. De huidkwaliteit en de body vielen Patrick positief op. Het is niet de grootste vis, maar het Pearl Ginrin is nu al zeker een jaar kwalitatief goed. En dat is knap bij dit soort Ginrin, vaak vervaagt dit over de jaren maar als we Patrick moeten geloven blijft het stabiel en wordt het misschien zelfs wel beter.

En dat Patrick er verstand van heeft laten de ander vissen in zijn vat wel zien, een NND Shiro Utsuri van 74 cm die best in Show wint, een Kohaku size 5 die de 1e prijs wint en een Doitsu B (de Beni Kikokuryu die we zojuist eerder noemde) in size 3 die ook de 1e prijs pakt zijn slechts enkele prijzen die hij heeft gewonnen. En het enthousiasme straalt er vanaf bij Patrick, een vat bij de Holland Koi Show is ook al vastgelegd en op facebook vinden we een hele rapportage van zijn vissen op de show. Bij navraag over hoe hij dat heeft gedaan vertelt Patrick mij dat hij vooral heel druk bezig is met zijn watermanagement. Goed filteren, warmte, osmose en vooral veel vers water. Maar wat Patrick terecht ook vertelt is dat het wel in de vis moet zitten, wat er niet inzit kan je er namelijk ook niet uithalen.

Maar wat is nu dat Pearl Ginrin? Rin is vrij vertaald Japans voor schubben in deze context. Gin is zilver, dus Ginrin kunnen we vrij vertalen naar zilveren glanzende schubben. Kin is goud, dus Kinrin is een gouden glanzende schubben. De naam Pearl Ginrin, of Tama-gin, wil dus zeggen zilveren glanzende kern in de schubben. Het woordje Pearl wil dus zeggen dat alleen de kern van de schub glanzend is. En dan de naam Tama-gin, een andere naam voor dit soort Kinginrin, komt van de Sekiguchi Koi Farm vandaan, waar in de jaren 70 volgende de verhalen er voor het eerst gekweekt werd op dit effect met een koi die, je raad het nooit!, Tamagin werd genoemd. Na jaren van kweken werd dit type Ginrin steeds stabieler. Echter zien we het nog steeds vervagen/verdwijnen naarmate de jaren verstrijken.

 

Maar dat mag zeker de pret niet drukken, een Sansai (3 jaar) met nog deze kwaliteit aan Pearl Ginrin belooft veel goeds voor de toekomst! Wij hopen dat Patrick nog veel mooie vissen naar Oldenzaal gaat brengen en dat we hem steeds meer gaan zien groeien in de hobby van het showen van je koi!

Reactie schrijven

Commentaren: 0