Blinkende Most Unique

De most Unique is veelal een bewogen prijs, vaak zijn er meerdere kanshebbers op een show en dat zorgt voor de leuke discussies op de show. Ook tijdens deze Euregio Koishow was dat wederom het geval. Nu hadden Bas (van KoiAddicted) en ik deze discussie (of ja, eerder een gesprek) al aan het vat tijdens het filmen van deze glinsterende verschijning. Er zwom namelijk al een hele goede Beni Kikokuryu in de show rond, zelfs in hetzelfde vat. Deze vis was de jury ook niet ontschoten, maar toch bekroonde de jury een andere vis met de blinkende beker.

De Pearl Ginrin, afkomstig van Kim’s Koi uit de stallen van wie anders dan Sekiguchi Koi Farm ging er met de Most Unique vandoor. Een vis van 44 cm, zelf uitgekozen door Patrick uit een set VHQ koi bij Kim. De huidkwaliteit en de body vielen Patrick positief op. Het is niet de grootste vis, maar het Pearl Ginrin is nu al zeker een jaar kwalitatief goed. En dat is knap bij dit soort Ginrin, vaak vervaagt dit over de jaren maar als we Patrick moeten geloven blijft het stabiel en wordt het misschien zelfs wel beter.

En dat Patrick er verstand van heeft laten de ander vissen in zijn vat wel zien, een NND Shiro Utsuri van 74 cm die best in Show wint, een Kohaku size 5 die de 1e prijs wint en een Doitsu B (de Beni Kikokuryu die we zojuist eerder noemde) in size 3 die ook de 1e prijs pakt zijn slechts enkele prijzen die hij heeft gewonnen. En het enthousiasme straalt er vanaf bij Patrick, een vat bij de Holland Koi Show is ook al vastgelegd en op facebook vinden we een hele rapportage van zijn vissen op de show. Bij navraag over hoe hij dat heeft gedaan vertelt Patrick mij dat hij vooral heel druk bezig is met zijn watermanagement. Goed filteren, warmte, osmose en vooral veel vers water. Maar wat Patrick terecht ook vertelt is dat het wel in de vis moet zitten, wat er niet inzit kan je er namelijk ook niet uithalen.

Maar wat is nu dat Pearl Ginrin? Rin is vrij vertaald Japans voor schubben in deze context. Gin is zilver, dus Ginrin kunnen we vrij vertalen naar zilveren glanzende schubben. Kin is goud, dus Kinrin is een gouden glanzende schubben. De naam Pearl Ginrin, of Tama-gin, wil dus zeggen zilveren glanzende kern in de schubben. Het woordje Pearl wil dus zeggen dat alleen de kern van de schub glanzend is. En dan de naam Tama-gin, een andere naam voor dit soort Kinginrin, komt van de Sekiguchi Koi Farm vandaan, waar in de jaren 70 volgende de verhalen er voor het eerst gekweekt werd op dit effect met een koi die, je raad het nooit!, Tamagin werd genoemd. Na jaren van kweken werd dit type Ginrin steeds stabieler. Echter zien we het nog steeds vervagen/verdwijnen naarmate de jaren verstrijken.

 

Maar dat mag zeker de pret niet drukken, een Sansai (3 jaar) met nog deze kwaliteit aan Pearl Ginrin belooft veel goeds voor de toekomst! Wij hopen dat Patrick nog veel mooie vissen naar Oldenzaal gaat brengen en dat we hem steeds meer gaan zien groeien in de hobby van het showen van je koi!

0 Berichten

Dromen komen uit!

Dromen komen uit!

 

Dat een aantal jaar zonder show ook voordelen heeft is wel te zien aan het deelnemersveld.

Ja zoals een Amsterdammer ooit zei, elk nadeel heeft zijn voordeel.

We zien dit jaar heel veel hobbyisten met hele serieuze, goede vissen die ook nog eens groot zijn. Je zou maar jurylid zijn… 

In dit sterke spelersveld, naar menig mening is er in Oldenzaal elk jaar het sterkste deelnemersveld van de BeNeLux, is het dan extra bijzonder dat we een nieuwe GRAND CHAMPION winnaar hebben?

 

Ramon en Jolien Honders kon je van elke hoek van het terrein vinden.

Zo trots als een pauw dat ze waren op hun Grand Champion.

Een kohaku uit de zuidelijke stallen van Matsue. Gekocht als Tosai, ja u leest het goed, als Tosai. En dan zult u nu wel denken, die machtig mooie kohaku is na een aantal jaar logeren bij de kweker (azukari) pas naar Nederland gekomen. Dat denkt u dus helemaal fout. 

Deze kohaku kwam als Tosai van 37 cm terecht in de tuin van John en Ans (Chikara koi) in Vianen nog. Daar zagen Ramon en Jolien deze kohaku en waren op slag verkocht op de bouw, groeipotentie en de huidkwaliteit van deze kohaku en besloten deze gegarandeerde vrouw een nieuw huis te geven.

Een vijver van 25 kuub werd haar nieuwe thuis om te groeien en om te gaan bloeien. En groeien deed ze, tijdens de show was het een forse dame van 9 lentes jong (Kjusai) en 84 cm groot. 

En dan zult u wel denken, hoe doen ze dat dan toch? Nou, ik heb uit geheime bronnen vernomen dat Jolien elke dag met de dames praat, Ramon doet aan aquajoggen met ze en elke maand hebben ze een afspraak met de pedicure.

Nee zonder gekkigheid, helaas is de manier hoer ze het doen voor het grootste gedeelte het geheim van de smid.

Echter willen ze wel loslaten dat ze voeren met Saki Hikari. Vooral de balance en de wheatgerm nemen ze gretig af met op de juiste momenten de grower erbij. Door de zelf gevonden succesformule hebben ze sinds de opstart van de vijver geen nitrietpiek meer gehad. 

En dat ze weten waar ze mee bezig zijn bewijst de SUPREME CHAMPION dubbel en dwars.

De Sanke van Sakai Fish Farm rijgt de prijzen aaneen. Wat ooit begon met de Supreme champion op de Young Holland Koi Show in 2017 eindigt tot nu met een Supreme Champion op de Belgian Koi Show 2022 EN op de Euregio Koi Show 2022. Jaartje jonger dan de Grand Champion (8 jaar, Hassai) en 2 cm kleiner. Nog geen maand geleden zwom ze in Hasselt en nu straalt ze weer in Oldenzaal. Hoe ze dit voor elkaar krijgen mag Joost weten (of eigenlijk Jolien). Wel willen ze kwijt dat rust na een periode van stress de basis is. 

Maar terug naar de Sanke, deze vis is als Nissai van 56 cm naar de 25 kuubs vijver van Ramon en Jolien via hun vaste dealer. Daar is ze langzaam maar zeker de trots van Ramon geworden, iets wat wij denk ik allemaal wel snappen. Ik voorspel deze Sanke nog een grote toekomst toe, wie weet al wel dit jaar in Arcen, want daar is dit powerkoppel weer te bewonderen met een selectie van hun vissen.

En om af te sluiten met de woorden van Ramon, het is de droom van elke hobbyist. Ik zou zeggen, blijf je dromen achterna jagen!

 

0 Berichten

Nieuws Vivani Hoofdsponsor

 

 

 

 

 

 

 

 

Vivani Animal Nutrition and Care Products uit Venlo (het voormalige Vivani Fishfood) is een groothandel in diervoeders en service producten voor dieren. Het bedrijf is gespecialiseerd in visvoeders  en waterverbeteringsproducten maar levert sinds enkele jaren ook steeds meer andere diervoeders en benodigdheden. Vivani ANACP belevert uitsluitend de groot- en detailhandel.

 

Sinds het ontstaan van Vivani ruim 15 jaar geleden ligt de echte focus op koivoeders en koi benodigdheden. Zo levert men hoogwaardige koivoeders en waterverbeteringsproducten onder eigen merk. Ook vertegenwoordigt men de merken KIYOMIZU en FD FOOD. Daarnaast distribueert men FISH PHARMA vismedicijnen en KOI PREVENTION gezondheids producten.

 

Tenslotte maakt Vivani voor geïnteresseerde klanten een complete private label visvoer- en waterverbeteringslijn.

 

Namens koiclubnederland wensen wij het gehele team van Vivani een geweldige toekomst en zijn wij uiteraard ook zeer blij dat zij ook dit jaar weer als hoofdsponsor aanwezig zijn op de Euregiokoishow 2022.  

 

 

 

0 Berichten

Jeugdshow Euregiokoishow 2020

Ook dit jaar organiseren we in samenwerking met Aquadistri weer een jeugdshow!

 

voor aanmelden graag onderstaande link aanklikken:

 

Jeugdshow 2020

 

Hikari heeft in ieder geval voor de deelnemers een leuke verassing in petto.

 

 

Namens koiclubnederland wensen we de deelnemers alvast succes met hun deelname.

 

 

0 Berichten